Vyhledávání


Advent 2009 v Radotíně

22.12.2009 13:41

Letošní tradiční předvánoční dopolední koncert v kostele Petra a Pavla proběhl malinko jinak než v posledních letech. Na přání pana faráře jsem musela omezit vánoční zpěvy, protože 18.12. bylo do Štědrého dne ještě daleko a v adventním čase se v kostele nejásá, spíš vážně přemýšlí, uvažuje, čeká… Vsadila jsem tedy tentokrát na vážnou hudbu, předvedli jsme Bacha, Mozarta, Mendelssohna, Temla. Nutno říci, že publikum naše výlety do klasiky oceňuje, nicméně z jeho reakcí je patrná radost ze všech skladeb, které mají duchovno jen v textu a jsou spíš rytmické, plné energie, síly, prostě naše oblíbení vypalovačky jako spirituály, africké písně apod.

Nového repertoáru bylo letos požehnaně, pěkně působil úžasný americký spirituál I wonna die easy podaný v malém obsazení daleko před oltářem, překvapivě vyzněl i spirituál z Baham, v přídavku publikum potěšil i Ježkův slavný song o Davidovi a Goliášovi. Trochu starosti měla COLUMBELLA s provedením Temlovy duchovní skladby Gloria, která je velmi náročná, zvlášť když Barunka se u kláves neslyší, sbor neslyší kombo stažené na minimum a nenápadně schované pod oltářem. Nicméně se nakonec všichni muzikanti potkali v jedné tónině i ve správném tempu a dobrá věc se podařila.

V letošním programu se neobjevily žádné instrumentální vsuvky, sólová vystoupení či vlastní tvorba sboristů, takže celý hodinový program utáhl na svých mladých bedrech výlučně sbor. COLUMBELLA se překonávala, bylo to letos skutečně dost náročné. Však potom nutně musel přijít a taky následoval důkladný odpočinek a pořádná rekonstrukce dirigentky. Hodnocení výkonu a podrobná diskuse o něm proběhla v menším kolektivu, v přátelské atmosféře, v příjemném prostředí. Vlastně jsme se loučili před Vánoci, vzájemně si přáli přesně podle národních tradic hodně štěstí, zdraví a tak podobně.

Milí a vážení naši příznivci, děkuji za bohatou návštěvu předvánočního koncertu, přeji vám nádherné Vánoce, klidné a nerušené, plné pohody a harmonie. Ať vám nový rok přinese splnění vašich očekávání, přání a nadějí.
Těším se, že se s vámi setkáme na našem nejbližším vystoupení 26. ledna v černošickém Klub Kině.
Za COLUMBELLU
Michaela Šreinová