Vyhledávání


Columbellí předvánoční soustředění 2018 aneb laudatio

22.11.2018 19:09

        Tento kratičký text budiž vnímán jako moje pochvala a díky mému nejmilejšímu sboru směřované. Každý soudný čtenář následujících slov snad pochopí a bude tolerovat i trochu té pýchy…

        Není tomu tak dlouho, konkrétně na konci minulého školního roku, kdy jsem v článku podobném tomuto na svůj sbor hudrala, kritizovala jej, vyjadřovala svou nespokojenost s ním. Bodejť ne. Columbella zlobila, zpívala falešně, do pravidelných zkoušek nechodila. Nebyla schopná ani uspořádat tradiční jarní koncert!

        Nyní se situace od základu změnila. V našich oblíbených Šlovicích se sešlo ze stávajících třiceti členů dvacet osm a na návštěvu přijely další tři kusy, které s námi v současné době sice nepějí, ale situace se může změnit. U jednoho altíka rozhodně. Až se miminko narodí a bude moci být pohlídáno, budeme mít o jeden perfektní hlas víc. Celé těleso získalo nový barevnější zvuk, odmaturovavší soprány rozsvítily a posílily zvuk své hlasové skupiny, alty se přestaly bát, zvláště po tom, co se z ciziny vrátil jeden krásný temný, lehce nakřáplý a nepřeslechnutelný, pánové v tenoru i basu se konečně sezpívali, což je velkým úspěchem. Mimo jiné proto, že mužská sekce dosáhla svého historicky maximálního počtu osmi kusů. V několika písních nás doprovází nový kytarista, vítáme ho v kolektivu s otevřenou náručí.

        Celé tři dny Columbella tvrdě pracovala. Především a pochopitelně na programu vánočního koncertu. Nezapomněli jsme ani uctít výročí Sedmnáctého listopadu, minutou ticha, množstvím hudby, specielně vybraných písní i jinak.

        V hrubých rysech je playlist sestaven, nezbývá tedy než pozvat velevážené publikum, aby přišlo ochutnat plody soustředěného nácviku.

        A KDY? Přece v pátek 14. prosince od 18:00 v kostele sv. Jana Křtitele Na Prádle.

        Co si posluchačstvo může od koncertu slibovat? Pěknou porci vánoční pohody, mnoho sborového zpívání, několik premiér, nové instrumentalisty dosud  v řadách sboru se skrývající, neobvyklé hudební nástroje, koledy, spirituály… Něco veselého, něco vážného, možná i trochu toho vánočního kýče.

        Těšíme se na vás,

                                                                                                       Columbella + Michaela Šreinová