Vyhledávání


Imatrikulace 2023

12.11.2023 15:48

        Letošní imtrikulace nových studentů Gymnázia Oty Pavla proběhla v aule radotínské základky. V sále sedělo plno rodičů a jiných příbuzných, dmoucích se pýchou nad tou nadějnou mládeží, a jak zaznělo, budoucí elitou národa. Koutkem oka jsem zahlédla i pár studentů z vyšších ročníků. Přítomna byla i paní ředitelka, která hned  na začátku akce pronesla milý vítací projev. Oba šikovní moderátoři ze 4.A i 6.S představili třídní profesorky Janákovou i Krupovou, perouce se s mikrofony přečetli  jména imatrikulovaných, předali každému osobní dáreček jako poselství z maturitních tříd, uvedli sbor i sbormistryni. Zaznělo mnoho skutečně upřímných slov, jak z úst matek třídních, tak z úst obou sympatických maturantů. Obrazně, v opisech i přímo jim všichni přáli mnoho zdaru do začátku jejich cesty ku vzdělávání, dospívání, prostě do života.

        Řečníky a slavností stisky rukou prokládala Columbella. Při hromadném nástupu primánů a prváků zapěla do zad posluchačů Gaudeamus igitur, po projevu paní řídící pak totéž v repetici, ale tentokrát už na pódiu a v českém aktualizovaném překladu. Zazněly americké spirutuály, jeden "osvobozený" Ezop, oblíbená česká Což se mi, má milá a v premiéře brazilská Samba Lele. Při sambě se jinak poněkud prkenný sbor trochu rozpohyboval, dokonce snad i malounko rozvlnil, slušně vyrovnaný zvuk doplnilo i několik drobných bicích nástrojíků... Bylo jsem moc ráda, že jsem na konci skladby dokázala tu rozjetou bandu ubrzdit.

        Zpoza černých bočních šál na jevišti jsem poctivě sledovala jednoho každého dekorovaného studenta, v duchu se radovala s nimi, potěšeně sledovala jejich sváteční až slavnostní šaty, obleky, až róby. Nezbývá než popřát jim všem i za sebe: Buďte u nás vítáni a šťastni. Ať se vám daří!

                                                                                                            Michaela Šreinová