Vyhledávání


Krušné začátky

24.03.2007 11:16

První pokusy o založení pěveckého sboru na naší škole proběhly ještě v dobách, kdy jsme o Gymnáziu Oty Pavla pouze slýchali. Pamětníci ale vzpomínají na tři sbormistry, kteří se u nás vystřídali. Jejich působení ale nemělo trvalý charakter. Externě u nás pracoval pan Vlastimil Bajer a ing. Libor Sládek. Nějakou dobu sbor řídila i prof. Martina Černá. Současný školní sbor byl založen v roce 2000. Hovořit (resp. psát) tou dobou o něm jako o SBORU by asi nebylo úplně na místě, proto jsme tak ani nečinili. Ve škole, jakož i v jejím okolí se o této zájmové (…to především) a umělecké činnosti hovořilo jako o "sborečku".

Toto označení se pracovně používá i nadále, ačkoliv nás už je kolem dvaceti nadšenců. V poslední době jsme narazili na problém oficiálního označení našeho školního sboru, protože jsme registrováni na portálu sbor.cz a uvažujeme i o členství v Unii českých pěveckých sborů. Návrhů na název se už sešlo několik, velmi často jsou variacemi na krásné české slovo holub. Asi proto, že naše sbormistryně o tomto ptactvu často hovoří a nejrůznější varianty tohoto jména používá i jako oslovení. Žádný z těchto jistě podnětných návrhů zatím neprošel, proto zatím zpíváme jako "sbor gymnázia Radotín".

Po skutečně krušných začátcích, kdy jsme byli rádi, že se vůbec sešli zástupci všech hlasových skupin (soprán, alt, tenor, bas), se dnes můžeme hrdě prohlásit solidním, fungujícím, mládežnickým smíšeným sborem.