Vyhledávání


Letní Prádlo 2013

15.06.2013 21:49

            Školní pěvecký sbor uzavřel svůj školní rok 2012/2013 tradičním koncertem v kostele sv. Jana Křtitele Na Prádle. V tomto krásném prostoru jsme zpívali už po šestnácté. Podle prvních amatérských nahrávek umístěných na You Tube jsem nabyla plíživého dojmu, že tento koncert byl naším dosud nejpovedenějším. S jistotou to ale budu moci potvrdit, až si poslechnu profesionální záznam obrazu i zvuku, doplněný kolektivním interview, který bude vbrzku k mání na www.columbella.cz.

            Při sestavování programu jsem vsadila na náš tradiční repertoár, tentokrát ale netradičně seřazený. Do duchovního rámce skladeb Pater noster a Aleluja jsem vložila množství nejrůznorodějších kousků, veselých i smutných, jazzových i populárních, lidových písní i spirituálů, co jen se prostě do publika vešlo. Pěkně vyšly jednak některé naše staré hitovky, jednak premiéry, například Trh ve Scarborough v úpravě pro mužský sbor.  Premiérově jsme též použili nové školní varhany. Byla to dobrá volba,  klavíristi  Adam i Barunka, aktivní muzikanti  i publikum museli zaznamenat, že tento nový nástroj má špičkový zvuk. A nezní jako hudební agregát našich - teď již naštěstí vysloužilých -  kláves.

            Co bylo ale pro Columbellu zcela nové a netradiční, byla minimální účast posluchačů. Můžeme to možná přičíst nepřízni, respektive přízni počasí. Po velmi dlouhé době přímo mizerného počasí, dokonce povodněmi doprovázeného, se udělalo konečně hezky, a mnozí Pražané vyjeli do přírody. Stejně musím přiznat, že nás všechny velmi zklamalo, že na tuto tradiční školní akci z našeho gymnázia nepřišel vůbec nikdo.

            Před prázdninami bych ale chtěla skončit optimisticky: Děkuji srdečně věrným posluchačům, všem našim příznivcům přeji krásné léto, studentům úžasné prázdniny.  Pokud se najdou noví zpěváci, a Columbella tedy zůstane zachována i v příštím školním roce, může se naše milé publikum těšit na celou řadu našich dalších vystoupení.

                                                                                                                                                                                                                      Michaela Šreinová