Vyhledávání


O Columbelle na booklet radotínského CD

21.08.2017 22:09

Columbella

            Smíšený pěvecký sbor Gymnázia Oty Pavla v Radotíně jsem založila v sezóně      2000/2001. Vedly mě k tomu nejrůznější pohnutky, například nadšení a talent mnoha studentů naší školy, inspirativní prostředí a duch našeho gymnázia a v neposlední řadě též můj vlastní zájem zkusit si po mnoha letech práce v oblasti vážné hudby také něco jiného. Mnohé budoucí členy jsem ale zpočátku musela dlouze přemlouvat. K náboru jsem používala a dosud používám různá lákadla. Kupříkladu báječný kolektiv, který ve sboru nesporně existuje, a jedinečný a velmi zábavný repertoár. Významným lákadlem se pro členy sboru stala nejen naše vystoupení, ale také třeba soustředění nebo různé společenské akce. Když nestačila ani tato všechna fakta, musela jsem občas použít i argument silnějšího kalibru. Na výše zmíněném ústavu působím totiž také jako profesorka češtiny a hudební výchovy…

            Zpočátku jsme obtížně hledali název. Až postupem času jsme dospěli ke Columbelle. Protože jsem vždy měla k mladým lidem pozitivní vztah, při sborových zkouškách jsem oslovovala své svěřence slovy jako holoubku či holubičko. Stačilo jen toto označení převést do latiny a Columbella byla na světě.

            Jak tedy vypadá naše současnost? Sbor má kolísavý počet členů, ale obvykle asi pětadvacet. Nejčastěji zpíváme čtyřhlasně, v klasickém rozložení, tedy soprán, alt, tenor, bas. Čas od času používáme i nástrojový doprovod, obvykle se ho ujmou sami sboristé hrající na klavír, kytaru, flétny apod. V mužských hlasech se nám občas ochotných zpěváků nedostává, ale protože mnozí absolventi zůstávají Columbelle věrní i po maturitě, máme situaci pod kontrolou. Věkové spektrum členstva je dnes už poměrně široké, od patnáctiletých až po třicátníky. Zkoušíme ve škole, jednou týdně. Vystupujeme tak asi osmkrát do roka, na samostatných koncertech v kostelích, na soutěžích, festivalech nebo na školních akcích. Jádro našeho repertoáru tvoří populární hudba, jazz, gospel, spirituál. Repertoár přizpůsobujeme pochopitelně i ročním obdobím a aktuálnímu složení sboru. Poslední dobou jsme díky silné sestavě zvládali i vážnou hudbu a docela náročné písně Voskovce, Wericha a Ježka.

            Zcela novou a poněkud překvapivou zkušeností byla pro Columbellu spolupráce na písni Poslouchej můj hlas, kde sbor nazpíval vokály, jako pozadí za sólistou. Nahrávání ve studiu bylo pro sboristy velmi nezvyklé, protože vlastně všichni zpívali sólově, postupně po kvartetech. Docela při tom dostali od zvukaře zabrat.

            Tímto trochu reklamním textem chci vyjádřit náš dík za důvěru, která byla do nás vložena. Je nám ctí přispět na CD, které reprezentuje Radotín, oblast, která je našim srdcím drahá. Zároveň doufáme, že píseň, na které jsme se podíleli, přivede do našeho sboru další zpěváky.

                                                                                                          Michaela Šreinová