Vyhledávání


Pozvánka na Spirituál Fest 2008

26.08.2008 23:04

Vážení přátelé dobré hudby, dovolte mi,abych se s vámi podělila o několik postřehů o jednom nesmírně zajímavém, cyklicky se opakujícím hudebním podniku. Rok co rok pořádá smíšený sbor Geshem se svým sbormistrem Markem Šlechtou v moderním kostele v Butovicích naprosto jedinečnou akci, zvanou Spirituál Fest.

Jedná se o setkání mnoha lidí dobré vůle. Posluchači i účastníci Spirituál Festu dokážou vytvořit, jak jsem už mnohokrát opakovaně zažila, zcela jedinečnou atmosféru, ve které probíhá celý festivalový den. Bývá to obvykle jedna zářijová sobota. Už dopoledne se postupně sjíždějí a scházejí sbory, aby si nejprve na zkoušce obhlédly skutečně nádherný prostor butovického kostela a okusily jeho skvělou akustiku.

Je to vážně radost v takovém prostředí zpívat i poslouchat všechny možné spirituály, anglicky i česky, sborově i sólově. Na festivale se scházejí nejrůznější sbory, mládežnické, ženské, smíšené i dětské, hudební skupiny i sólisti. Všechny hudebníky spojuje jedna velká láska. Láska k americkým spirituálům a dobré hudbě vůbec. I školní, tedy konkrétně gymnaziální sbor Columbella, jejž je mou hlubokou ctí vést, zažil v Butovicích vždycky milé souznění s publikem. Je třeba přiznat, že právě pro náš sbor je takové báječné publikum, které se v Butovicích schází, přímo požehnáním. Sbor na gymnáziu, jehož členové se bohužel díky úspěšné maturitě rok co rok obměňují, nemůže dosáhnout takové souhry jako ostatní smíšené sbory, jejichž členové už spolu zpívají dlouhá léta. A navíc je naše gymnázium, Gymnázium Oty Pavla nejmenší takovou školou v Praze!

Na první pohled by se mohlo zdát, že poslouchat sborovou hudbu od dvou hodin odpoledne až do hluboké noci je pro posluchače příliš náročné, ale není to tak. Sbory se střídají zhruba po dvaceti minutách a kolik těles, tolik interpretací. Publikum nestačí zírat, co všechno se dá ve spirituálu najít. Nejen podmanivý rytmus, nádherné melodie a harmonie, ale také v neposlední řadě úžasné duchovní texty. To všechno smícháno dohromady tvoří jedinečný koktejl, který společně upíjejí sboristi a dirigenti, pořadatelé a zvukaři, moderátor i publikum.

Nenechte si ujít příležitost a přijďte taky ochutnat!!! Letošní už 10.ročník je za humny. Těšíme se na setkání s vámi. V sobotu 20.září 2008 v komunitním centru sv. Prokopa v Praze 13 na Slunečním náměstí.

Za téměř již tradičního účastníka Spirituál Festu, za sbor Columbella

Michaela Šreinová, sbormistryně a češtinářka