Vyhledávání


Rozhovor pro Křesťan/a Dnes

30.08.2007 15:59

V sobotu 15. září se od 14. do 22. hod. uskuteční v Komunitním centru sv. Prokopa v Praze 13. již 5. ročníku Spiritual Festu, festivalu afro-amerických spirituálů (www.festival.spiritualy.cz). Křesťan Dnes vám postupně představí profily jednotlivých účinkujících. Dnes se dozvíte něco o sboru Columbella, na otázky odpovídala Michaela Šreinová, sbormistryně a češtinářka z Gymnázia Oty Pavla v Radotíně.


Mohli byste nám říci něco o historii vašeho sboru?
Sbor Columbella jsem založila na Gymnáziu Oty Pavla na začátku nového milénia, v sezóně 2000- 2001. Sbor zpočátku fungoval bez oficiálního názvu, protože jsme se jaksi na ničem nemohli dohodnout. Zpívali jsme nejprve na školních akcích, o Vánocích, při slavnostních imatrikulacích prvních ročníků, při předávání maturitních vysvědčení na zbraslavském zámku apod. Postupně se naše působiště rozšířilo, dáváme i samostatné koncerty, jako např. V Modřanském biografu, v Club kině v Černošicích, v kostele Petra a Pavla v Radotíně nebo v kostele Na Prádle. Účastníme se soutěže Gymnasia cantant, o Vánocích zpíváme na Staroměstském náměstí a také, a zřejmě nejraději, vystupujeme na přehlídce pěveckých sborů Spirituál Fest. K naší historii už neodmyslitelně patří pravidelná soustředění, schůzky, výlety, zkrátka společenský život. Nejbližší koncert, který plánujeme, se uskuteční ještě letos v srpnu o prázdninách! v Mariánských Lázních na kolonádě.


Jakým způsobem sbor funguje v současné době? Jak často se scházíte? Kolik máte členů? Jaké žánry tvoří váš repertoár? Jaká je vaše nejoblíbenější skladba?
Sbor funguje prakticky beze změn už od založení. Zkoušky máme jednou týdně v pátek odpoledne. To je totiž jediná možnost, jak dát tu bandu blech dohromady. Při plánování celoškolního rozvrhu se s tím už takto počítá. Počet členů sboru kolísá, když pominu těžké začátky, kolem dvaceti. Není vůbec jednoduché tento počet udržet, protože studenti stárnou, maturují, a proto taky odcházejí. Zde ovšem musím připomenout, že ti nejvěrnější docházejí i jako absolventi.. Repertoár vybírám podle našich schopností a společného, víceméně jednotného, či spíše sjednoceného vkusu. Asi nejraději máme spirituály, duchovní písně, lidovky, jazzové skladby, v případě potřeby i klasiku. Jmenovat jednu oblíbenou skladbu všech je dosti zapeklité, jsou to všechno výrazné osobnosti. Možná by se shodli na Ride The Chariot nebo Kumbaya, těžko říct.


Co znamená název vašeho sboru? Proč jste si ho vybrali?
Columbella znamená holoubek. Vybrala jsem tento název, protože svoje nezbedné sboristy oslovuji holoubku, holubičko, houfečku apod.


Co pro vás znamená zpívat duchovní písně?
Duchovní písně zpíváme především proto, že lahodí našemu uchu i vkusu. V textech je možné navíc najít naději a pocit sounáležitosti s lidmi dobré vůle.


Kde budete mít nejbližší koncert? Jaké jsou plány do budoucna? Vydali jste nějaké Cd-čko?
O nejbližším koncertě jsem psala v úvodu, CD zatím! nemáme. Ale věřme, že jednou přijde den…


Je něco, co byste chtěl vzkázat čtenářům Křesťan Dnes?

Pro čtenáře vašich novin máme samozřejmě vzkaz. A důležitý!!! Přijďte si nás poslechnout a podívat se, jak to studentům pěkně sluší, když zpívají!