Vyhledávání


Soustředění adventní 2014

09.12.2014 18:29

 

                Po zběžném listování v columbellích letopisech docházím ke zjištění, že poprvé byl náš školní sbor u pana Čermáka v roce 2007. Letos už po deváté. Tentokrát v mikulášském čase, od pátku do neděle. Předcházející soustředění v soukromí na chalupě jsou samozřejmě svým významem s těmi Nad Starým mlýnem srovnatelná.

                Při zpívání se nás letos sešlo jen 23, někteří onemocněli, někteří olyžovali, jiní prostě nemohli. Na koncert ale dorazí, naše publikum může tedy počítat zhruba asi se 30 pěvci a pěvkyněmi. Základní kádr stále drží, k tomu letos navíc přibyli skoro dva tenoři, jedna altistka a čtyři soprány. Basové, kde se skrýváte? Potřebujeme Vás!

                Pro mě bylo letos soustředění obzvlášť  cenné, zajímavé po lidské stránce. Columbella je pevná parta, přátelská, kupodivu, i přes věkové rozdíly stále soudržná. Pomáhají si. Řeší vzájemně svoje problémy, potíže. I když se občas zabývají i vážnými věcmi, neřkuli vážnou hudbou, je s nimi legrace.  Jedna z našich absolventek, o které jsem se zmínila už po prvním soustředění ve Šlovicích jako o velkém talentu, pojala letošní soustředění zároveň jako zkušenost pedagogickou, jela jako pedagogický dozor. Tak obětavého pomocníka jsem ještě s sebou neměla. Její pedagogická pohotovost, oddanost práci a zodpovědnost nemá podle mého názoru obdobu v Čechách ani ve střední Evropě. Je také autorkou vánočního překvapení, o kterém bohužel ale nemůžu psát, aby překvapením zůstalo. Proto zvědavému publiku nezbývá než přijít na náš koncert Na Prádle.

                Naši posluchači uslyší zbrusu nový repertoár,  na radotínském koncertě množství neznámých koled, živé varhany a další novinky. Vzhledem k chladu katolického kostela Columbella předvede jen výběr skladeb, večer pak program kompletní. V kostele sv. Petra a sv. Pavla v Radotíně začínáme v 11:00, v kostele sv. Jana Křtitele Na Prádle v 18:00. Obojí v pátek 19. prosince, bezprostředně před vypuknutím prázdnin.

                Program obou vánočních koncertů je zhruba připraven, na generálce se jen doladí detaily. Pevně věřím, že se studenti ve zdraví dožijí vánočního vystoupení. Moje obavy jsou podložené jednak školním lyžozájezdem do Alp, jednak  všelijakými nemocemi, nezřízenými studijními povinnostmi vysokoškoláků i zaneprázdněním pracujících.

                Na tomto místě si dovolím zvěřejnit jméno naší absolventky, která nám obětavě už asi deset let vyrábí plakáty. Letos je myslím obzvláště vydařený, Báro Štrbíková, kéž nám zůstanete věrná na věčné časy!

                Vážení přátelé, přesto pevně věřím, že se na některém z našich koncertů setkáme, při poslechu dobré vánoční hudby,  abychom si mimo jiné mohli popřát krásné Vánoce.

                                                                                                                                                             Michaela Šreinová